بزرگنمايي:
پیام آذری - «بهزاد حیدری که به تازگی در سیوهشتمین دوره معرفی برگزیدگان کشاورزی مورد تجلیل رئیسجمهور قرار گرفته است، در یک گفتوگو با طعم عسل از تلاشها و ارادهای میگوید که در انتخاب او به عنوان برگزیده ملی موثر بوده است.
به گزارش خبرگزاری ایمنا از اردبیل، «بهزاد حیدری»، بهرهبردار برجسته کشاورزی و زنبورداری از دیار سرسبز اردبیل با همت و پشتکار مثالزدنی خود به الگویی الهامبخش در حوزه پرورش زنبور عسل تبدیل شده است، او با سالها تلاش در عرصه تولید و نوآوری توانست افقهای تازهای را در این صنعت رقم بزند و در سیوهشتمین دوره معرفی برگزیدگان کشاورزی به عنوان برگزیده ملی انتخاب و مورد تجلیل مسعود پزشکیان، رئیسجمهور کشور قرار بگیرد.
این موفقیت بزرگ، نه تنها نمادی از تعهد و دانش عمیق او در این زمینه است، بلکه نشاندهنده ارادهای استوار و عشقی بیپایان به طبیعت و زنبورهای عسل، این موجودات شگفتانگیز و زحمتکش و تلاشهای او در راه اعتلای این صنعت، از دامنههای پر گل اردبیل تا مجامع ملی است.
حیدری صبح یک روز سرد زمستانی در دفتر خبرگزاری ایمنا در اردبیل حاضر شد تا ما را به دامنههای پر گل این دیار ببرد و روایتگر تلاش و ارادهای باشد که او را تا جایگاه زنبوردار ملی بالا برد؛ همراه با این گفتوگو باشید که از زبان یک قصهگوی طبیعت و نماد کشاورزی پایدار بیان شده است.
ایمنا: فعالیت خود را در حوزه زنبورداری از کجا و چگونه آغاز کردید؟
حیدری: فعالیتم در حوزه زنبورداری را بهصورت حرفهای آغاز کردم و با حضور مستمر در دورههای آموزشی واحد ترویج سازمان جهاد کشاورزی توانستم معلوماتم را در حوزه زنبورداری ارتقا بدهم، همواره فعالیت مستمر و جدی در زمینه آموزش علمی، عملی و تولید و انتشار محتوای آموزشی و ترویجی در حوزه تخصصی زنبور عسل و به خصوص پرورش ملکه زنبور عسل داشته و دارم و براساس فعالیت و اقدامات در آموزش، ترویج، تکثیر و اصلاح نژاد زنبور عسل به عنوان برگزیده کشوری انتخاب شدم.
از ابتدا شغلم زنبورداری نبوده است و در سال 1385 با یک دستگاه خودرو وانت مشغول به کار بودم، تا اینکه به طور اتفاقی در یک زنبورستان برای حملونقل تولید آن حضور پیدا کردم، آنجا بود که وارد این شغل شدم و از یک بچه کندو، کارم را شروع کردم و حالا امروز به عنوان یک تولیدکننده عسل در سطح کشور شناخته میشوم.
ایمنا: چندسال است که در این حوزه فعالیت دارید؟
حیدری: 15 سال است که به فعالیت زنبورداری مشغول هستم و در زمینه تولید عسل از نژادهای زنبور عسل ایرانی و خارجی و نیز تولید ژل رویال، گرده گل و زهر زنبورعسل فعالیت دارم و در کنار آن، علاوه بر ایجاد ایستگاه اصلاح نژاد زنبور عسل در زنبورستان خود به صورت خودجوش در زمینه انتقال تجارب و اطلاعات نوین زنبورداری به زنبورداران داخل کشور نیز فعالیت میکنم.
ایمنا: چه برنامهای برای پیشرفت در شغل زنبورداری در آینده دارید؟
حیدری: در ابتدای کارم به سمتوسوی شرکت در دورهها و کلاسهای فنی و حرفهای در شهرستان پارسآباد کشیده شدم، در آن زمان در اردبیل پیوند دو ملکهای در زنبورداری نبود اما من در یک کندو دو ملکه را پرورش میدادم، بعد از مدتی عضو تعاونی قزلکندی و در نهایت وارد اتحادیه زنبورداران شده و بهعنوان رئیس اتحادیه زنبورداران استان انتخاب شدم.
بعد از آن فرصتی شد تا کلاسها و دورههای زنبورداری را در اتاق بازرگانی خانه عسل با حضور کارشناسان خبره زنبورداری کشور برگزار کنیم، سپس به سمت سه ملکهای و پنج ملکهای رفتم، در حال حاضر در کندوها از پنج ملکهای استفاده میکنم که این پیوند و اصلاح در کشور وجود ندارد و به نوعی در جمعیتسازی مؤثر است و موجب تولید عسل زیاد میشود.
در علم زنبورداری بهصورت علمی، پرورش دو ملکه در یک کندو را داریم اما پنج ملکهای را نداریم، در حال حاضر برنامهام برای 20 ملکهای است تا به دنیا ثابت کنم که 20 ملکه در یک کندو ممکن است.
ایمنا: وضعیت تولید عسل در استان اردبیل نسبت به استانهای دیگر چگونه است؟
حیدری: عسل سبلان در دنیا برند و از لحاظ کیفیتی بینظیر است، وضعیت میزان و تناژ تولید نسبت به استانها دیگر بیشتر است، ما در استان اردبیل مشکل صادرات داریم، عسل تولید شده در استان اردبیل معروف به سبلان از جمله محصولات مرغوب و با کیفیت تولیدات کشاورزی در ایران به شمار میرود که با نام «عسل سبلان» به ثبت جهانی رسیده و جزو با کیفیتترین محصولات تولیدی و عرضه شده حوزه کشاورزی است.
برای ارتقای این حوزه و رفع برخی از مشکلات از آنجایی که زنبورداری در شاخه امور طیور است، باید همچون مرغداری مستقل و جدا باشد.
ایمنا: آیا در حوزه آموزش فعالیت دارید؟
حیدری: بله در سازمان فنیوحرفهای آموزشهای لازم را ارائه میدهیم و حتی کارآموز از دیگر استانها نیز داریم، علم حوزه زنبورداری به حدی زیاد و وسیع است که هرچقدر آموزش ببینید، بازهم جای آموزش باقی است.
ایمنا: توصیه شما برای کسانی که درصدد ورود به حوزه زنبورداری هستند، چیست؟
حیدری: برای کسانی که میخواهند به زنبورداری ورود کنند، توصیه میکنم در ابتدا باید علم و فن و معلومات زنبورداری را داشته باشند و بعد سرمایهگذاری کنند، اگر علم و تخصصش را داشته باشند با دو کندو و حداقلترین سرمایه میتوانند این شغل را آغاز کنند، در حال حاضر با 500 میلیون تومان برآورد اولیه میتوان زنبورداری را استارت زد اما با شناخت کامل باید به این کار وارد شد.
ایمنا: در خصوص مزیت زنبورعسل و دیگر فرآوردههای زنبور عسل بگویید؟
حیدری: عسل، بخشی از تولید زنبور عسل است و زنبور 99 تولیدات دیگر نیز از جمله رویال، موم، زنبور پاکتی، ژل سلطانی و معمولی و زهر زنبور دارد که برای بیماریهای خاص و حتی زهر زنبور برای درمان برخی از بیماریهای صعبالعلاج مؤثر است.
ایمنا: میزان تولید عسل تولید شده توسط شما در سال چقدر است؟
حیدری: من یکی از یک هزار و 533 زنبوردار فعال استان اردبیل هستم که در سالجاری بیش از 10 هزار و 295 تن عسل تولید و روانه بازار مصرف کردیم، استان اردبیل تعداد 513 هزار کلنی زنبور عسل دارد که میانگین تولید هر کندوی عسل مدرن 20.2 کیلوگرم و هر کندوی سنتی نیز 7.8 کیلوگرم است.
ایمنا: توصیه شما به شهروندان اردبیلی در خصوص خرید و مصرف عسل چه راهکاری است؟
حیدری: توصیه میکنم شهروندان از خود تولیدکننده، عسل بخرند و از عسلهای قلابی استفاده نکنند، از تولید کنندگانی که چادرنشینی کرده و در شرایط سخت تولید عسل میکنند، حمایت کنیم. صبحانه حتماً عسل بخورید که یک قاشق عسل در روز با کیلوها گوشت و سبزی برابری میکند و از دیگر تولیدکنندگان عسل درخواست دارم تا فاصله سه کیلومتری بین زنبوردارها را برای پیشگیری از بروز بیماری برای زنبورها را رعایت کنند و در صورت مشاهده بیماری از داروهای ارگانیک و مجاز و اسیدهای شیمیایی که بقای دارویی ندارد، استفاده کنند.
کد خبر 833015