فیدان در باکو: تقویت سازمان کشورهای ترک یک اقدام راهبردی است
گفتگو
بزرگنمايي:
پیام آذری - وزرای خارجه ترکیه و آذربایجان در باکو درباره روابط دوجانبه، همکاری منطقهای و جهانی، و تحولات سوریه و قفقاز گفتگو کردند. تأکید بر پروژههای اقتصادی و تقویت سازمان کشورهای تُرک از موضوعات کلیدی این دیدار بود.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، جیحون بایراموف، وزیر امور خارجه آذربایجان، با هاکان فیدان، همتای ترکیه ای و هیئت همراه امروز شنبه در باکو دیدار کردند.
در این دیدار که ابتدا به صورت دوجانبه و سپس با حضور هیئتهای دو کشور برگزار شد، موضوعات مختلفی از جمله روابط دوجانبه جمهوری آذربایجان و ترکیه، مسائل منطقهای و بینالمللی، فرصتها و چالشهای منطقه در شرایط فعلی و غیره مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در این دیدار، دو طرف از گسترش روابط جمهوری آذربایجان و ترکیه در زمینههای مختلف و همچنین از همکاری دو کشور در قالبهای چندجانبه مانند آذربایجان-ترکیه-گرجستان، آذربایجان-ترکیه-پاکستان، آذربایجان-ترکیه-ازبکستان و آذربایجان-ترکیه-گرجستان-قزاقستان ابراز رضایت کردند.
همچنین بر اهمیت مشارکت جمهوری آذربایجان و ترکیه در سازمانهای بینالمللی و منطقهای مانند سازمان ملل، سازمان امنیت و همکاری اروپا، سازمان کشورهای ترک، سازمان همکاری اسلامی و گروه D8 تأکید شد.
در این دیدار، به نقش مهم جمهوری آذربایجان و ترکیه در سازمان کشورهای تُرک و همچنین به حمایت ترکیه از عضویت آذربایجان در گروه D8 اشاره شد.
همچنین از مشارکت گسترده و فعال ترکیه در کنفرانس بینالمللی تغییرات اقلیمی COP29 که در نوامبر 2024 در باکو برگزار شد، قدردانی شد.
دو طرف تأکید کردند که روابط اقتصادی و تجاری جمهوری آذربایجان و ترکیه پیشرفت زیادی داشته و به عنوان الگویی برای سایر کشورها مطرح است.
در این دیدار همچنین به نقش پروژههای بزرگ انرژی و حملونقل مانند باکو-تفلیس-جیحان، باکو-تفلیس-ارزروم، باکو-تفلیس-قارص و «کریدور گاز جنوبی» در همکاری اقتصادی جمهوری آذربایجان و ترکیه اشاره شد.
دو طرف از روند مثبت تجارت دوجانبه و سرمایهگذاری متقابل و همچنین از مشارکت فعال شرکتهای ترکیهای در بازسازی مناطق آزاد شده جمهوری آذربایجان ابراز رضایت کردند.
همچنین بر سر استفاده بیشتر از مشارکت اقتصادی موجود و گسترش آن در زمینههای جدید مانند حملونقل، لجستیک، ارتباطات و همچنین تولید، ترانزیت و صادرات منابع انرژی پاک توافق شد.
در این دیدار به روابط انسانی، از جمله در زمینههای گردشگری، بهداشت، آموزش، علم و فرهنگ نیز اشاره و تأکید شد که پیوندهای بین مردم دو کشور که از یک ملت، یک زبان و یک دین هستند، باعث استحکام و تداوم روابط بین دو دولت شده است.
جیحون بایراموف در این دیدار به همتای ترکیهای خود در مورد آخرین وضعیت مذاکرات برای امضای معاهده صلح با ارمنستان گزارش داد.
وی با اشاره به اینکه ادامه ادعاهای ارضی علیه جمهوری آذربایجان در قانون اساسی ارمنستان، روحیه انتقامجویانه در میان نیروهای سیاسی این کشور و همچنین مسلح شدن سریع ارمنستان، به روند صلح آسیب میزند، گفت که این مسائل مانع از پیشرفت روند صلح هستند.
در این دیدار همچنین به نقش ترکیه در تحولات اخیر سوریه و همچنین به امکان مشارکت مشترک دو کشور در بازسازی سوریه اشاره شد.
در پایان، دو طرف در مورد سایر مسائل دوجانبه و منطقهای نیز گفتگو کردند.
سپس وزرای امور خارجه دو کشور در نشست خبری به ارائه بیانیه و پاسخ به سؤالات خبرنگاران پرداختند.
فیدان: ترکیه و آذربایجان همیشه در کنار یکدیگر خواهند بود
هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه، در نشست خبری مشترک با جیحون بایراموف، همتای آذربایجانی خود در باکو، گفت که ترکیه و جمهوری آذربایجان همیشه در کنار یکدیگر خواهند بود.
وی با بیان اینکه دوستی ترکیه و جمهوری آذربایجان به صلح و امنیت در منطقه کمک خواهد کرد، افزود: «ترکیه در دوران اشغال سرزمینهای آذربایجان همیشه در کنار این کشور بود. آذربایجان نیز در سختترین روزهای ما در کنار ما بود.»
فیدان با اشاره به اینکه دو کشور در همه زمانها در کنار یکدیگر بودهاند، گفت: «از این پس نیز همیشه در یک مسیر حرکت خواهند کرد.»
وی با بیان اینکه جمهوری آذربایجان در همه دورانهای سخت در کنار ترکیه بوده است، افزود: «ما برای توسعه بیشتر روابط خود با تمام توان تلاش میکنیم. برای دستیابی به هدف 15 میلیارد دلاری در تجارت دوجانبه، باید بیشتر تلاش کنیم. ما میخواهیم که پروژه راهآهن قارص-نخجوان در سریعترین زمان ممکن راهاندازی شود.»
فیدان با بیان اینکه جمهوری آذربایجان و ترکیه برای ایجاد صلح، ثبات و آرامش در منطقه نیروهای خود را متحد کردهاند، افزود: «ما اکنون این پتانسیل و قدرت را داریم. توانایی، مهارت و تخصص آذربایجان در کنفرانس COP29 قابلتقدیر است. من میخواهم دوباره به عنوان عضوی از جهان تُرک، افتخار و رضایت خود را از توانایی برتر آذربایجان در COP29 ابراز کنم. شما واقعاً کار فوقالعادهای انجام دادید.»
فیدان: تقویت سازمان کشورهای تُرک یک اقدام راهبردی است
وزیر امور خارجه ترکیه گفت که تقویت سازمان کشورهای تُرک (TDT) یک اقدام راهبردی است.
هاکان فیدان با بیان اینکه از اوایل قرن 21، کشورهای تُرک به عنوان یک عامل اصلی مطرح هستند، افزود: «تقویت سازمان کشورهای تُرک و افزایش کارایی آن یک اقدام راهبردی است.»
به گفته فیدان، کشورهای عضو در تلاش برای گسترش همکاری و پروژههای مشترک در چارچوب سازمان کشورهای تُرک هستند.
وی در ادامه گفت: «در سال 2025 نیز ما فعالیتهای خود را گسترش خواهیم داد. پروژههای دوجانبه و سهجانبه بین کشورهای عضو نیز وجود دارد؛ و این موضوع به نوبه خود باعث افزایش قدرت این سازمان میشود. موفقیت ناشی از همکاری ما بر رفاه ملتهای ما نیز تأثیر میگذارد.»
فیدان با اشاره به همکاری انرژی بین جمهوری آذربایجان و ترکیه، گفت: «هدف اصلی ما اجرای هر چه سریعتر پروژه راهآهن قارص-نخجوان است.»
وی با بیان اینکه تعیین خطوط مرزی بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان در حال انجام است، گفت: «ترکیه به برقراری صلح در قفقاز جنوبی علاقهمند است.»
بایراموف: افزایش تعداد دیپلماتهای سازمان کشورهای تُرک در دستور کار است
جیحون بایراموف، وزیر امور خارجه آذربایجان، در نشست خبری مشترک با هاکان فیدان، همتای ترکیهای خود در باکو، گفت که افزایش تعداد دیپلماتهای سازمان کشورهای تُرک (TDT) در دستور کار است.
وی با بیان اینکه هر سال برنامههای سازمان کشورهای تُرک گستردهتر میشود، افزود: «امروز این سازمان به یک قدرت و عامل کاملاً متفاوت تبدیل شده است. در میان برنامههای ما، تقویت پتانسیل دبیرخانه و افزایش تعداد دیپلماتهای آن نیز وجود دارد. ایجاد نهاد نمایندگان دائمی در کنار دبیرخانه نیز به فعالیت این سازمان پویایی بیشتری خواهد بخشید.»
بایراموف: آذربایجان آماده ارائه کمکهای مختلف به سوریه است
جیحون بایراموف گفت که فعالیت سفارت جمهوری آذربایجان در سوریه به زودی از سر گرفته میشود.
وی با بیان اینکه جمهوری آذربایجان برای مدت طولانی هیچگونه نمایندگی دیپلماتیک فعالی در سوریه نداشته است، افزود: «بلافاصله پس از حادثه اخیر (سقوط دولت اسد)، اقدامات لازم در این جهت انجام شد.»
بایراموف با اشاره به اینکه هیئتی از جمهوری آذربایجان اخیراً به سوریه سفر کرده است، گفت: «ما در آنجا تمایل خود را برای از سرگیری فعالیت مأموریت دیپلماتیک خود اعلام کردیم. فعالیت سفارت در سریعترین زمان ممکن از سر گرفته خواهد شد. در حال حاضر، کارهای فنی در حال انجام است.»
وی اعلام کرد که جمهوری آذربایجان آماده ارائه کمکهای مختلف به سوریه است. بایراموف با اشاره به اینکه آذربایجان سال گذشته یک محموله کمکهای انسانی به سوریه ارسال کرده است، افزود: «ما در حال حاضر به آنها کمکهای مختلفی را پیشنهاد میکنیم. ما بر اساس انتخابهای آنها (دولت سوریه) به آنها کمک خواهیم کرد. مهم است که سوریه به طور کامل در سیستم روابط بینالملل جایگاه خود را پیدا کند. ما در این زمینه نیز آماده ارائه کمک هستیم.»
بایراموف: آذربایجان از توافق آتشبس در غزه حمایت میکند
جیحون بایراموف، در نشست خبری مشترک با همتای ترکیهای خود در باکو، از توافق آتشبس در غزه حمایت کرد.
وی با بیان اینکه جمهوری آذربایجان به شدت منتظر اجرای توافق آتشبس و آزادی گروگانها در غزه است، گفت: «امیدواریم که طرفین به این توافق پایبند باشند. آذربایجان از حلوفصل این درگیری بر اساس اصل دو دولت حمایت میکند. موضوعات مربوط به امنیت منطقهای نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفت. ما معتقدیم که توافق آتشبس و آزادی گروگانها در غزه مانع از گسترش بیشتر درگیری خواهد شد. آذربایجان به تلاشهای دیپلماتیک خود در جهت حمایت از اصل دو دولت ادامه خواهد داد.»
پیش از این، وزارت امور خارجه آذربایجان نیز از توافق آتشبس و آزادی گروگانها در غزه استقبال کرده است. در بیانیه این وزارتخانه آمده است: «آذربایجان امیدوار است که همه طرفها به این توافق احترام بگذارند و به رنجها پایان داده شود. آذربایجان بر اساس قطعنامههای مربوطه شورای امنیت سازمان ملل، از حلوفصل مناقشه اسرائیل و فلسطین بر اساس اصل دو دولت حمایت میکند و برای دستیابی به این هدف، به همکاری با جامعه جهانی ادامه خواهد داد.»
-
شنبه ۲۹ دي ۱۴۰۳ - ۱۹:۵۷:۰۰
-
۴ بازديد
-
-
پیام آذری
لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/786059/