پیام آذری

آخرين مطالب

فراز و فرودهای هاشمی رفسنجانی در آزمون تاریخ سیاسی

فراز و فرودهای هاشمی رفسنجانی در آزمون تاریخ
  بزرگنمايي:

پیام آذری - هاشمی رفسنجانی از چهره‌های تأثیرگذار تاریخ جمهوری اسلامی ایران بود که در مقاطع مختلف تاریخ کشور، تصمیمات و مواضعش تأثیرات فراوانی بر روند تحولات سیاسی و اجتماعی به همراه داشت .
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو ؛ تاریخ همیشه قاضی مناسبی برای سنجش و بررسی کارنامه افراد است. بخصوص اگر این افراد شخصیت‌های تاثیرگذاری باشند که عملکرد، اقدامات و اظهارات‌شان موثر بر سرنوشت یک جامعه باشد.
مرحوم هاشمی رفسنجانی هم از جمله همین افراد است. فراتر از مسائل و رویداد‌های سیاسی، هاشمی کسی نیست که بتوان او را نادیده گرفت و با عبور از او به سراغ تاریخ انقلاب اسلامی رفت.
در یک دسته بندی مختصر، زندگی و زمانه مرحوم هاشمی به 4 محور اصلی تقسیم می‌شود. حضور او در مبارزات پیش از پیروزی انقلاب، مدیریت او در دوران پساانقلاب، بخصوص اداره امورات جنگ، عملکردش در جلسه خبرگان رهبری خردادماه 68 و مواضع‌اش در فتنه سال 1388.
ماجرای انتقال جسد رضاخان !
نخستین فعالیت سیاسی و مبارزاتی هاشمی رفسنجانی شرکت در تظاهراتی بود که در اعتراض به انتقال جسد رضاخان به ایران در سال 1329 انجام شد. جرقه این حرکت با اعتراض علما و البته فدائیان اسلام زده شد. هاشمی رفسنجانی در این رابطه نقل می‌کند: «روحانیت از این حرکت [اعتراض فدائیان به انتقال جسد رضاخان به ایران]در قم حمایت کرد، ما هم شرکت و همکاری کردیم. سخنرانی‌های سیدعبدالحسین واحدی در فیضیه، میدان آستانه و مسجد امام برای ما جالب بود و جاذبه داشت.»
به همین خاطر می‌توان گفت که سنگ بنای مبارزات سیاسی-انقلابی هاشمی رفسنجانی در سال 1329 گذاشته شد. مسیری که در نهایت به امام خمینی و شورای انقلاب رسید تا در کنار نام شخصیت‌هایی مثل شهید بهشتی، حضرت آیت الله خامنه‌ای و شهید مطهری، نام هاشمی رفسنجانی نیز به عنوان حلقه بزرگان انقلاب اسلامی ثبت شود.
اعتراض نسبت به تبعید امام خمینی (ره) به ترکیه، ایراد سخنرانی‌های انقلابی، راه اندازی نشریه‌های متعدد و ایجاد هماهنگی میان گروه‌های انقلابی، از جمله فعالیت‌های مرحوم هاشمی رفسنجانی در سال‌های پیش از پیروزی انقلاب اسلامی بود که به خاطر آنها چند بار توسط ساواک و شهربانی احضار و زندانی شد. البته که باید ایفای نقش در کشته شدن حسنعلی منصور نخست وزیر رژیم پهلوی در سال 43 را هم باید به کارنامه مبارزاتی مرحوم هاشمی اضافه کرد. بنابر روایت اعضای موتلفه، اسلحه‌ای که محمد بخارایی به وسیله آن حسنعلی منصور را در مقابل مجلس شورای ملی به قتل رساند، توسط هاشمی تهیه شده و در اختیار موتلفه‌ای‌ها قرار گرفته بود. هرچند هم فرزندان مرحوم هاشمی و هم پیش‌تر خود او این روایت را رد کرده ا‌ند.

پیام آذری

یکی دیگر از نقاط پررنگ پرونده مبارزاتی هاشمی، برخورداری او از تمکن مالی و استفاده آن در مسیر اهداف مبارزاتی بود.
آیت الله انواری در خاطره‌ای از روز‌های زندان در دهه 50 نقل می‌کند: «خیلی چیز‌هایی که عمومی استفاده می‌شد هاشمی تهیه می‌کرد. خیلی خرج می‌کرد. تا وقتی بود هیچ کس خرج نمی‌کرد. پول، پول هاشمی بود. سخاوتمند بود. دست و دل‌باز بود و خرج می‌کرد. یک بار سید تقوی می‌خواست آزاد شود. هاشمی تمام لباس‌هایش را که زنش آورده بود و فاستونی خیلی عالی بود، همه را به تقوی داد. فقط عمامه سیاه نداشت بدهد.»
هاشمی در قامت فرمانده جنگ
پس از بازپس گیری خرمشهر در سال 61، رژیم بعث عراق عملا برگ برنده‌ای برای مذاکره و تحمیل خواسته‌های خود به ایران نداشت. آزادسازی خرمشهر نقطه عطف جنگ تحمیلی بود، اما مشخصا نقطه پایان آن به شمار نمی‌آید. چراکه همچنان بخش‌هایی از خاک ایران در اشغال عراق بود. موضوعی که باعث شد فرماندهان نظامی بنابر تاکید امام خمینی (ره) «جنگ تا رفع فتنه (صدام)» را دنبال کنند.
راهبردشان هم طراحی سلسله عملیات‌هایی بود که می‌توانست نتیجه جنگ را به نفع ایران رقم بزند. در مقابل مسئولین سیاسی کشور با طلایه داری مرحوم هاشمی رفسنجانی که حالا در قامت رئیس جنگ ظاهر شده بود، هدف «جنگ تا یک پیروزی» را به دنبال می‎کردند تا با دست پر برای مذاکره در مجامع بین‌المللی عازم شده و بر جنگ ایران و عراق نقطه پایان بگذارند.

پیام آذری

عملیات خیبر اولین عملیاتی بود که به قصد تصرف بخشی از خاک عراق، برای داشتن دست برتر در میدان و دیپلماسی انجام شد. هرچند در ادامه موفقیت آمیز نبود. تصمیم هاشمی رفسنجانی به عنوان فرمانده جنگ صرفا تمرکز بر پایان جنگ بود، به همین دلیل پس از عملیات خیبر و بدر که با عدم موفقیت همراه بودند، همان هدف عملیات خیبر دنبال شد و به عملیات والفجر 8 برای تصرف فاو که به رغم موفقیت اولیه، نتیجه‌ای مشابه عملیات‌های بدر و خیبر داشت.
اختلاف راهبرد هاشمی رفسنجانی با امام خمینی در نحوه پیشبرد جنگ در نهایت منجر به پذیرش قطعنامه 598 شد. به همین دلیل هم بود که امام خمینی (ره) از پذیرش آن به عنوان نوشیدن جام زهر یاد کرد.
انتخاب آیت الله خامنه‌ای به عنوان رهبر انقلاب؛ هاشمی نقش داشت یا نداشت؟
شرح وقایع مهمترین جلسه مجلس خبرگان رهبری، یعنی جلسه ای که به انتخاب حضرت آیت الله خامنه ای به عنوان ولی فقیه و جانشین حضرت امام (ره) منجر شد، از آن جمله اتفاقات تاریخی است که هنوز بعد از گذشت بیش از سه دهه، محل بحث است.
روایتی که در چند سال اخیر توسط جریانی خاص از این جلسه بار‌ها بازنشر شده، یک خط سیر کلی و واحدی را دنبال می‎کند: هاشمی رفسنجانی رئیس مجلس بوده، عده ای به دنبال شورایی کردن رهبری بوده اند و در نهایت با بیان وصیت امام در مورد آیت الله خامنه ای توسط او، اعضای مجلس خبرگان مجاب به انتخاب آیت الله خامنه‌ای به عنوان رهبر انقلاب شده اند .
آنچه از روایت حاضران جلسه 14 خرداد ماه 1368 مجلس خبرگان استنباط می‌شود، بیانگر آن است که اتفاقا مدافع و طرح کننده اصلی شورایی شدن رهبری کسی نبوده جز مرحوم هاشمی رفسنجانی و اساسا او تمایلی به طرح وصیت امام درباره آیت‎الله خامنه ای در مجلس خبرگان نداشته است و این اصرار مرحوم سیداحمد خمینی، آقایان شبستری، امینی، حائری و بسیاری دیگر از مجتهدین حاضر در جمع بوده که هاشمی را وادار کرده تا وصیت امام درباره آیت الله خامنه ای و شایستگی ایشان برای ولایت و زعامت را بازگو کند.

پیام آذری

گرچه مرحوم هاشمی در همه اظهار نظر‌های خود در این رابطه، با زیرکی تمام خود و آیت‌الله خامنه ای را به عنوان مدافعین شورایی شدن رهبری معرفی می‎کند، اما به این مسئله مهم اشاره نمی‌کند که اساسا علت دفاع حضرت آیت الله خامنه‌ای از شورایی شدن رهبری، در مظان انتخاب بودن ایشان بوده و به این دلیل از شورایی شدن رهبری حمایت کرده اند که با طرح نام خود به عنوان گزینه رهبری به شدت مخالف بودند.
فتنه 88، نقطه پایان بر حیات سیاسی هاشمی
هاشمی رفسنجانی نوزدهم دی ماه 95 فوت شد، اما حیات سیاسی او 7 سال پیش‌تر و در ماه‌های پرالتهاب سال 88 به پایان رسید. زمانی که تصمیم گرفت با تشویق میرحسین موسوی به صدور فرمان آشوب و اغتشاش، پنجه بر چهره جمهوریتی بکشد که خود از بانیان آن بود.

پیام آذری

طبق فرمایشات رهبر انقلاب و البته برخی روایات موجود، در کنارسید محمد خاتمی، هاشمی رفسنجانی هادی و حامی موسوی در راستای ایجاد تشکیک در صحت انتخابات ریاست جمهوری سال 88 بود.
از نکات دیگر باید به عملکرد فرزندان مرحوم هاشمی رفسنجانی در قبال اتفاقات انتخابات 88 اشاره کرد که با حضوری فعال در ستاد میرحسین موسوی وهمچنین بعد از وقایع اعلام نتایج انتخابات نقش محوری را برعهده داشتند و نکته جالب سکوت آن مرحوم در قبال رفتارهای فرزندان خودبود که مهر تاییدی برمواضع و رفتارهای رادیکال آنها را به همراه داشت و همه این مسایل باعث شد در سال‌های بعد و تا پایان عمر 82 ساله‌اش، به مغضوب بدنه انقلابی و برعکس آن، به رهبر سیاسی اصلاح طلبان تبدیل شود. اصلاح طلبانی که یک دهه قبل‌تر از فتنه 88، لقب عالیجناب سرخپوش به او داده بودند و به قدری فضا را علیه او کرده بودند که عطای حضور در مجلس ششم را به لقایش بخشید و از نمایندگی کناره گیری کرد.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/781906/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اینفوگرافی/ به‌بهانه روز ملی «قناد»؛ 6 ترفند جالب قنادها که باید بدانید

انتصاب سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری اردبیل

بدهی 400 میلیارد تومانی ادارات استان به شهرداری

اعطای مرخصی به زندانیان به‌مناسبت روز پدر

کله و پاچه سفارشی شد | قیمت مرغ در بازار کیلویی چند؟

طرح بازنگری شهر هیر تصویب شده واجرا می‌شود/پیگیری شهرستان شدن هیر

طرح بازنگری شهر هیر تصویب شده واجرا می‌شود

رصد بازار کالاهای اساسی در بازار +جدول

رهبر معظم انقلاب تاکید کردند: زنده نگه داشتن امید، مهمترین وظیفه/ رسانه‌ها توهم اقتدار دشمن را بشکنند/ کینه آمریکا با ایران، کینه شتری است چون انقلاب، ایران را از چنگ او درآورد/ رشد 8 درصدی اقتصادی با ظرفیت‌های داخلی امکان‌پذیر است +ویدئو

برگزاری کلاس آموزشی قرآن کریم در کلوانق + عکس

سفر استاندار آذربایجان غربی به سلماس

پسران در چه دوره‌ای بیشتر به «پدر» نیاز دارند؟

تحول مالی در کیش؛ بلاکچین و توکنایز کردن در دستور کار قرار گرفت

بیش از 1000 میلیارد تومان برای نوسازی ناوگان حمل ونقل عمومی هزینه شد

گوشت مرغ در بازار هر کیلو گرم 82 هزار تومان شد+جدول

تیم والیبال پاس گرگان مغلوب شهداب یزد شد | اخبار ورزشی

استاندار آذربایجان‌ غربی از بازار قدیمی ارومیه بازدید کرد

اشتباه بزرگراه روی دریاچه ارومیه، ساخت سد گتوند و احداث نیروگاه بوشهر را می خواهیم در انتقال پایتخت به مکران تکرار کنیم؟

تکرار اشتباهات گذشته؛ پایتخت جدید ایران و چالش‌های انتخابی اشتباه

وضعیت آب و هوای تبریز فردا جمعه 21 دی 1403+پیش‌ بینی هواشناسی آذربایجان شرقی بیست و یکم دی ماه 1403

چگونه با تغییرات خلق و خوی نوجوانان برخورد کنیم؟

مکران هم قرار است مانند سد گتوند و نیروگاه بوشهر و بزرگراه دریاچه ارومیه، قربانی شود؟ / اشتباه‌های قبلی را تکرار نکنیم

9 نفر بر اثر مسمومیت تا یک قدمی مرگ رفتند

نهضت ملی مسکن تبدیل به سراب شد

«آزاده نامداری و ستاره اسکندری» در مراسم ختم مرتضی پاشایی؛ سال93

الهام علی اف: امام جمعه اردبیل برکنار شود!

مراسم تولد و غسل تعمید حضرت عیسی (ع) در تبریز

«بلال حبشی» فیلم محمد رسول الله بعد 49 سال؛ احمد سالم در 80 سالگی

تداوم صدرنشینی ارومیه با برد بزرگ مقابل گیتی پسند – آفتاب نو | اخبار ورزشی

نخست وزیر ارمنستان: علی‌اف در تلاش برای تشدید تنش در منطقه است

فروش لژیونر ایرانی ممنوع اعلام شد!

آفتاب نو | اخبار ورزشی | Mehr News Agency – لیگ برتر والیبال

نمایندگان AFC برای بازی‌های لیگ قهرمانان آسیا به تبریز خواهند رفت | اخبار ورزشی

بیانیه بسیج دانشجویی اردبیل نسبت به اظهارات نسنجیده علی‌اف

انتصاب رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌ معدنی کشور به عنوان معین استان‌های خوزستان و آذربایجان‌غربی

دبیر شورای امنیت ملی ایران پس از باکو، به ارمنستان رفت

خبر مهم: نماینده ای اف سی در تبریز

نمایندگان AFC برای بازی‌های لیگ قهرمانان آسیا به تبریز خواهند رفت

مراسم عروسی «امیریل ارجمند و یاسمینا باهر»؛ سال 1393

بازیگر دهه هفتادی که برنده اصلی جوکر شد، کیست؟

ظرفیت دانشگاهیان برای توسعه عمرانی و اقتصادی اردبیل استفاده شود

نتایج و جدول رده‌بندی لیگ برتر والیبال در پایان هفته هجدهم

نتایج و جدول رده‌بندی لیگ برتر والیبال در پایان هفته هجدهم – آفتاب نو | اخبار ورزشی

لیگ برتر والیبال| برد نفسگیر پیکان و صعود شهداب به رتبه دوم

تغییرات مهم در جدول لیگ برتر والیبال

هفته هجدهم‌ لیگ برتر والیبال| ادامه صدر نشینی شهرداری ارومیه/ شهداب به رده دوم جدول صعود کرد

رسمی: لوپتگی از وستهم اخراج شد

رئیس دستگاه قضا گیلان را ترک کرد

گزینه سرمربیگری ایران اخراج شد

دومین بانوی سرپرست دانشگاه منصوب شد