«علیاف» حضور نظامی ترکیه در خاک جمهوری آذربایجان را تکذیبکرد
سیاسی
بزرگنمايي:
پیام آذری - «الهام علیاف» در مصاحبه با خبرگزاری روسی اسپوتنیک، گزارشهای رسانهای درباره قصد ترکیه برای ایجاد پایگاه نظامی در جمهوری آذربایجان را رد کرد و گفت: نیازی به چنین کاری وجود ندارد و اینها گمانه زنی سیاسی است و در عمل، امکان پنهان کردن ساخت یک پایگاه نظامی در هیچ جای دنیا وجود ندارد.
وی با اشاره به توافقنامه امنیتی «شوشا» بین ترکیه و جمهوری آذربایجان درباره دفاع از یکدیگر در صورت تجاوز به یکی از طرفین، گفت: باوجود چنین توافقنامهای، نیازی به ایجاد پایگاه دائمی نظامی در خاک یکدیگر نداریم.
این مقام جمهوری آذربایجان، فرانسه، هند و آمریکا را به حمایت تسلیحاتی از ایروان متهم کرد و گفت: این سلاحها تهدیدی برای امنیت جمهوری آذربایجان هستند.
علیاف، ابعاد خسارات ناشی از جنگ بین ایروان و باکو را بسیار گسترده ارزیابی و اعلام کرد که جنگ قره باغ در چند دهه گذشته، بیش از 150 میلیارد دلار خسارت به بار آورده است.
درگیری بر سر قرهباغ سابقه طولانی و تاریخی دارد، اما درگیرهای معاصر در قرهباغ از ابتدای سال 1990 میلادی و همزمان با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی میان جمهوریهای تازه استقلال یافته جمهوری آذربایجان و ارمنستان آغاز و در سال 1994 پس از کشته شدن 30 هزار نفر از دو طرف متوقف شد.
بحران قرهباغ که در فوریه سال 1988 تبدیل به یک جنگ ویرانگر شد و تا مارس 1994 ادامه یافت، در ناحیهای به همین نام در جنوب جمهوری آذربایجان رخ داد.
در این منطقه که عمده جمعیت آن ارمنی هستند با پشتیبانی ارمنستان و مقابله جمهوری آذربایجان، یک جنگ تمام عیار شکل گرفت و حدود شش سال به طول انجامید که طی آن حدود 35 هزار نفر کشته و بیش از 800 هزار نفر نیز آواره شدند.
پس از جنگ دوم قرهباغ در سال 2020 که با قرارداد آتش بس به میانجیگری روسیه به پایان رسید، سه تا شش هزار نیروی حافظ صلح روسی در منطقه مستقر شدند و تلاش برای برقراری آتش بس بین طرفین را آغاز کردند ولی در 33 ماه گذشته، آتش بس بین طرفین آذری و ارمنی بارها نقض شده است.
دولت ارمنستان برای برقراری ثبات و امضای معاهده صلح، با واگذاری چهار روستا به جمهوری آذربایجان موافقت کرد.
در بخش دیگری از این مصاحبه، رئیس جمهوری آذربایجان، روابط با روسیه را نیز مثبت ارزیابی و ابراز امیدواری کرد که این روابط در سال آینده میلادی نیز توسعه یابد.
علییف درباره چشمانداز تقابل اعضای پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و روسیه در اوکراین، نیز گفت: امیدوارم که واشنگتن، مسکو و دیگر پایتختهای غربی به این نتیجه برسند که باید به این کابوس پایان دهند.
وی همچنین ابراز امیدواری کرد که با آمدن «دونالد ترامپ» به کاخ سفید، سیاست خارجی این کشور نیز تغییر کند.
منبع: ایرنا
-
چهارشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۳ - ۲۱:۵۳:۰۶
-
۴ بازديد
-
-
پیام آذری
لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/771386/