پیام آذری

آخرين مطالب

رویکرد دولت بعدی آمریکا در قبال ایران چه خواهد بود؟ اجتماعي

رویکرد دولت بعدی آمریکا در قبال ایران چه خواهد بود؟
  بزرگنمايي:

پیام آذری -

پیام آذری

به گزارش تابناک به نقل از مهر، شمارش معکوس برای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا که روز سه‌شنبه 5 نوامبر 2024 (15 آبان ماه 1403) برگزار می‌شود، آغاز شده‌است؛ انتخاباتی که برنده آن، دوره چهار ساله ریاست جمهوری را از ژانویه 2025 آغاز و چارچوب سیاست خارجی این کشور را تعیین خواهد کرد.
اینکه ریاست جمهوری آمریکا در دولت آتی چه رویکردی در قبال جمهوری اسلامی ایران در پیش خواهد گرفت، دو سناریو را با وجود مشخص نشدن رئیس جمهور آینده آمریکا باید مورد بررسی قرار داد؛ سناریوهایی مبنی بر پیروزی هریس به عنوان نامزد حزب دموکرات و نیز پیروزی ترامپ به عنوان نامزد طیف جمهوری‌خواه در انتخابات پیش رو.
فشار و دیپلماسی؛ رویکرد احتمالی هریس در مواجهه با ایران
با فرض پیروزی هریس در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، نگاهی به اولویت‌ها و سیاست‌های احتمالی او در قبال جمهوری اسلامی ایران خواهیم داشت؛
1. دیپلماسی هسته‌ای و تلاش برای بازگشت به برجام
یکی از محورهای اصلی سیاست هریس می‌تواند بازگشت به توافق هسته‌ای (برجام) باشد. او احتمالاً تلاش می‌کند. باوجود تعهدگریزی آمریکا در دوره ترامپ و عدم موفقیت بایدن در احیای برجام، احتمال دارد که هریس در صدد ازسرگیری مذاکرات برآید که البته هدف وی از این مذاکرات بیشتر اعمال محدودیت بر فعالیت‌های هسته‌ای، موشکی و منطقه‌ای ایران است.
«مؤسسه خاورمیانه» به تازگی در گزارشی به رویکرد برجامی احتمالی دولت هریس با ایران پرداخته و نوشته‌است: کامالا هریس در سال 2015 از توافق هسته‌ای یا «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) حمایت کرد. گفته می‌شود او رویکرد ترامپ مبنی بر خروج از این توافق در سال 2018 را جسورانه و تصمیمی دانست که امنیت ملی را به خطر می‌اندازد.
این گزارش افزوده است: هریس در سال 2019 و در خلال پویش اولیه انتخاباتی خود اظهار داشت که برای پیوستن دوباره به برجام برنامه دارد البته تا زمانی که ایران نیز پایبندی قابل راستی‌آزمایی به آن داشته باشد.
2. تداوم راهبرد شکست‌خورده «تحریم‌»
همان گونه که بیشترین تحریم‌ها علیه ایران تا کنون در دوره دموکرات‌ها اتفاق افتاده‌است، احتمال تداوم تنگناها در دوره هریس علیه تهران به بهانه‌های واهی وجود داشته‌باشد. به این ترتیب، هریس سعی خواهد کرد با ابزار فشار اقتصادی، ایران را به مذاکره وادارد؛ سیاستی شکست‌خورده که همواره ناکارامدی خود را نشان داده اما همه دولت‌های آمریکا به ان اعتیاد دارند.
البته انتظار نمی‌رود که شدت تحریم‌ها مانند دوره ترامپ باشد، به گزارش «مؤسسه خاورمیانه»، در دوره ریاست جمهوری هریس، احتمالاً رویکرد دولت کنونی در زمینه سخت گیری نکردن در مورد تحریم صادرات نفت ایران ادامه یابد به‌ویژه اگر هریس بخواهد دیپلماسی با ایران را دنبال کند.
3. همکاری نزدیک با متحدان اروپایی و تلاش برای انزوای منطقه‌ای ایران
یکی از محورهای مهم در سیاست هریس می‌تواند همکاری نزدیک با متحدان اروپایی و کشورهای منطقه باشد. هریس احتمالاً تلاش خواهد کرد تا با متحدان آمریکا از جمله اتحادیه اروپا و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به یک استراتژی مشترک و هماهنگ در قبال ایران دست یابد. این رویکرد می‌تواند شامل هماهنگی در اعمال تحریم‌ها، تبادل اطلاعات امنیتی و همکاری برای جلوگیری از فعالیت‌های نظامی ایران باشد اما هریس باید در نظر داشته باشد که معادلات منطقه امروزه متفاوت از قبل است؛ ضمن نقش تعیین کننده ایران در معادلات منطقه و عضویت تهران در اتحادیه‌های مهم از قبیل بریکس و شانگهای، کشورهای عربی منطقه نیز با تهران روابط رو به جلویی در پیش گرفته‌اند.
ترامپ و تداوم ارهبرد شکست‌خورده «فشار حداکثری» علیه ایران
در ارتباط با رویکرد ترامپ در مواجهه با ایران در صورت پیروزی وی در انتخابات پیش رو، چند محور مهم و کلیدی قابل بررسی است؛
1. تشدید تحریم و بازگشت به سیاست «فشار حداکثری»
ترامپ طی چهار سال دوره ریاست جمهوری خود، ضمن تعهدگریزی و خروج از توافق هسته‌ای، سیاست فشار حداکثری را با هدف کاهش قدرت اقتصادی ایران و محدود کردن فعالیت‌های نظامی و هسته‌ای جمهوری اسلامی دنبال کرده‌بود. احتمال دارد که او دوباره از این رویکرد استفاده کند و تحریم‌هایی علیه صادرات نفت، صنایع پتروشیمی، شخصیت‌ها و نهادهای مالی-اقتصادی و غیره اعمال کند؛ تحریم‌هایی که همان زمان هم ناکارامدی خود را نشان داد اما این ابزار همیشگی ترامپ در مواجهه با کشورهای ناهمسو است.
ترامپ اخیراً با تمجید از «فشار حداکثری» خود، در مصاحبه با «ایلان ماسک» ادعا کرد که دولت او با موفقیت، چین را برای توقف خرید نفت از ایران تحت فشار قرار داد.
«مؤسسه خاورمیانه» به تازگی در گزارش آورده‌است که دوره نخست ریاست جمهوری ترامپ، اجرای پرقدرت تحریم‌ها را نشان داد. با این حال، اعمال تحریم‌های سخت‌تر به شدت به همکاری موفقیت‌آمیز یا اقدام علیه کشورهای ثالث که در تسهیل صادرات نفت ایران به چین مشارکت می‌کنند، بستگی دارد.
2. عدم بازگشت به برجام و تلاش برای توافق ثانویه
ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش به رغم مخالفت‌های بین‌المللی به صورت یکجانبه از توافق هسته‌ای ایران و 1+5 خارج شد و به احتمال زیاد در صورت بازگشت به قدرت، به توافق بازنخواهد گشت. البته او نشان داد که دنبال توافقی ثانویه و یکسویه است که تنها منافع آمریکا تأمین و شروط سخت‌گیرانه برای برنامه هسته‌ای، موشکی و فعالیت‌های منطقه‌ای ایران تعیین شود؛ خواب و خیال خامی که هرگز تعبیر نشد و در دولت آتی احتمالی وی نیز محقق نخواهد شد.
3. خیز برای ائتلاف‌سازی منطقه‌ای و بین‌المللی علیه ایران
ترامپ در صورت پیروزی در انتخابات آتی احتمالاً تلاش خواهد کرد تا ائتلاف‌هایی را علیه ایران در سطوح منطقه‌ای و بین‌المللی شکل دهد تا از این رهگذر، تحریم‌ها و محدودیت‌هایی را علیه تهران اعمال کنند اما برخلاف تصور وی، شرایط امروز متفاوت از چهار سال نخست زمامداری او است.
روابط ایران و عربستان و نیز مناسبات تهران با کشورهای عرب و غیرعرب منطقه و جهان بسیار متفاوت از آن برهه است. ضمن اینکه معادلات امروز به طور چشمگیری تغییر کرده و ترامپ نخواهد توانست کشوری را صراحتاً «گاو شیرده» برای آمریکا بنامد. افزون بر آن، بحران‌های ساخته دست آمریکا از قبیل اوکراین و غزه، دولت آتی آمریکا را نیز در شرایط دشوار قرار خواهد داد.
افزون بر موارد فوق‌الذکر، احتمال می‌رود که در دولت ترامپ با توجه به تجربه چهار سال زمامداری وی و شعارهای انتخاباتی اخیر او، مسائلی از قبیل تلاش برای تغییر رفتار ایران، حمایت از مخالفان داخلی جمهوری اسلامی، تهدید به اقدامات نظامی و غیره در دستور کار قرار بگیرد؛ رفتارهایی که پیشتر ناکارامدی خود را نشان داده‌اند.
فرجام سخن
پیش‌بینی رویکرد ترامپ در مواجهه با جمهوری اسلامی ایران با توجه به تجربه چهار ساله وی دشوار نیست. سیاست احتمالی وی در قبال ایران همچنان بر پایه افزایش فشارهای اقتصادی در قالب راهبرد «فشار حداکثری» پیش خواهد رفت. همچنین شاهد تکاپوی وی برای ائتلاف‌سازی منطقه‌ای و بین‌المللی علیه ایران، تلاش برای تغییر رفتار تهران، حمایت از مخالفان داخلی جمهوری اسلامی، تهدید به اقدامات نظامی و غیره خواهیم بود.
البته بهتر است که ترامپ از آن دوره چهار ساله قبلی خود درس بگیرد چرا که مجموعه این اقدام‌های خصمانه و تنش‌زای وی در سطوح داخلی و خارجی آمریکا نه تنها بی‌نتیجه ماند بلکه مانع ورود مجدد او به کاخ سفید شد.
اما در صورت پیروزی هریس در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، انتظار می‌رود که رویکرد او نسبت به ایران ترکیبی از دیپلماسی و فشارهای اقتصادی و سیاسی باشد. با توجه به پیشینه و دیدگاه‌های او در سیاست خارجی، هریس احتمالاً رویکردی مشابه دولت بایدن اتخاذ خواهد کرد.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/746143/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ممنوعیت نوشتن قولنامه برای اموال سنددار در آذربایجان غربی

سامانه بارشی جدید در راه استان اردبیل

مناسبت روز، پنج شنبه 10 آبان

اینفوگرفی/ ترفندهای موفقیت در پس‌انداز کردن به‌ بهانه روز جهانی پس‌انداز

کیفیت راه‌های مواصلاتی روستاهای اردبیل بهبود پیدا می‌کند

◄ بیش از 100 ابنیه فنی در راه های ارتباطی استان اردبیل بهسازی شد/اصلاح 173 کیلومتر از شیب شیروانی راه ها

رصد بازار برخی کالاهای اساسی+ جدول

تحول فرهنگ مهارت‌آموزی در استان اردبیل ضروری است

تخلفات خرد و کلان بازار زیر ذره‌بین تعزیرات حکومتی باشد

پروژه آبرسانی به روستاها و قشلاقات بیله‌سوار به بهره‌برداری رسید

«داوریم»

افتتاح دارالفنون اردبیل با حضور وزیر آموزش و پرورش

ثبت میدان نفتی مغان را مدیون دولت سیزدهم هستیم

ضرورت افزایش ظرفیت های علمی در پدافند غیرعامل کشور

اجرای طرح 4 ساله برای توسعه پارک جنگلی الماس اردبیل

جوانان ما مرد وعده های صادق هستند

ترامپ از ماشین حمل آشغال پاسخ بایدن را داد | تصاویر اقدام عجیب نامزد ریاست جمهور آمریکا

بیش از سه هزار نفر از خدمات مراکز ترک اعتیاد زنجان بهره‌مند شدند

خشم دموکرات‌های حامی هریس از زباله خواندن حامیان ترامپ

پیشتازی شکننده هریس در برابر ترامپ؛ نبرد نزدیک و سایه به سایه برای پیروزی در انتخابات آمریکا!

ادامه تبلیغات عجیب در انتخابات آمریکا/ ترامپ راننده ماشین حمل زباله شد+ عکس

ترامپ از داخل ماشین حمل زباله جواب بایدن را داد

علی راستی عضو شورای شهر تبریز شد

واکنش عجیب ترامپ به سخنان بایدن با حضور در ماشین زباله+عکس

(ویدئو) بی‌احترامی کشتی‌گیر ترک به کامران قاسم‌پور پس از شکست به گلادیاتور ایرانی!

ترامپ جواب بایدن را از داخل خودرو حمل زباله داد

دختر جوان در چنگ گرگ | سرنوشت شوم بعد از قبولی در دانشگاه شهر غریب

ترامپ جواب بایدن را از داخل ماشین حمل زباله داد+ فیلم

ترامپ: بایدن و هریس خود آشغال هستند!

پاسخ ترامپ به بایدن در ماشین حمل زباله

دانش آموزان امید آینده انقلاب و ادامه دهندگان راه شهدا هستند

برخورد شدید پراید و پژو در محور ممقان-ایلخچی با 6 مصدوم

آذربایجان‌غربی رتبه نخست پرداخت تسهیلات اشتغالزایی مددجویان بهزیستی در کشور

باج دادن آذربایجان به تل‌آویو علیه امنیت ملی ایران است؟/ آن سوی ارس چه خبر است؟

احداث 1500 کلاس درس در آذربایجان غربی

آذربایجان‌غربی؛ استان اول کشور در پرداخت تسهیلات اشتغالزایی به مددجویان بهزیستی

پایگاه اسرائیل بیخ گوش ایران/ آن سوی ارس چه خبر است؟

استاندار آذربایجان‌شرقی: مدیر مطالبه‌گر را پسند می‌کنم

موردی که شبکه خبر درباره حمله اسرائیل فاش کرد!

رفع موانع تولید در آذربایجان شرقی با سه شنبه های اقتصادی

ظرفیت‌های آذربایجان شرقی در رشته ورزشی تکواندو بالا است

قهرمانان ورزشی جانشین پروری کنند

ذخیره 730 هزار تُن سیب در سردخانه‌های آذربایجان‌ غربی

رقابت 17 تیم شنا در مسابقات لیگ شنای آب های آزاد کشور در کیش

دستگیری 366 معتاد متجاهر در اردبیل

رویکرد برنامه و بودجه در دولت چهاردهم رشد تولید و ثبات اقتصادی است

دستگیری 366 معتاد و خرده فروش مواد مخدر در اردبیل

پتروشیمی ارومیه، یکی از گزینه های جذاب برای سرمایه گذاری

کتابخانه 5 روستای دوستدار کتاب در مهاباد با منابع جدید غنی‌تر شد

درخشان نیمکت داماش را ترک کرد