پیام آذری

آخرين مطالب

علم سودمند مبتنی بر منافع ملی چیست؟ مقالات

  بزرگنمايي:

پیام آذری - به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری آنا، منابع دانشی و پژوهشی محدودند و نیاز‌های مطالعاتی جوامع بی‌شمار! رسالت خط‌مشی دانش آن است که این منابع محدود را به‌گونه‌ای به آن نیاز‌های بی‌شمار تخصیص‌دهد که بیشترین حد منافع عاید جامعه شود. در این رویکرد علم سودمند آن است که منافع جامعه را تأمین کند و در حل مسائل یا مشکلات اجتماعی کارساز شود.
در این رویکرد علم سودمند آن است که منافع جامعه را تأمین کند و در حل مسائل یا مشکلات اجتماعی کارساز شود.
پژوهشگران در مقاله‌ای با عنوان «علم سودمند؛ خط‌مشی گذاری دانش برای توسعه منافع ملی با رویکرد فازی» به این موضوع پرداخته‌اند که خط‌مشی دانش، با هدف هدایت منابع دانشی وضع می‌شود و منظور از منابع دانشی، سرمایه‌های علمی کشور، علاوه بر منابع تخصیص‌یافته به آموزش و پژوهش هستند.
* سرمایه علمی چیست؟
مسیر توسعه علمی باید پرشتاب و خردمندانه هدایت شود در این پژوهش آمده است که منظور از سرمایه علمی، ظرفیت علمی شناخته‌شده در نیروی انسانی کشور است و منظور از منابع، بودجه‌ای است که سالیانه صرف آموزش و پژوهش و ترویج دانش می‌شود.
به زعم این پژوهش مسئله این است که بودجه پژوهشی که درصد بسیار مهمی از بودجه ملّی محسوب می‌شود محدود است، درحالیکه فرصت اندک است و شتاب رقبا زیاد! بنابراین مسیر توسعه علمی باید پرشتاب و خردمندانه هدایت شود.
نکته قابل ذکر در این پژوهش این است که در چنین شرایطی، اختصاص بخش قابل توجهی از استعداد‌ها و ظرفیت‌ها و منابع علمی و اقتصادی کشور به مقاله‌نویسی کم بازده، توجیه منطقی ندارد.
در این پژوهش آمده است که نظاره بر سرگذشت ظرفیت علمی کشور، این مهم را به ذهن می‌آورد که این قافله تا کجا می‌رود. تمرکز بر رتبه‌های بین‌المللی، هرچند که جذّاب است؛ تأیید تدوین قواعد بازی از سوی ایشان است؛ قواعدی که به طور طبیعی برحسب منافع کشور‌های شاخص در سطح بین‌الملل تعریف شده‌اند؛ به گونه‌ای که هم موجب تقویت روند کامیابی فراخود در سطح ملّی آنان و هم موجب تحمیل قواعد بازی خودساخته و خودآموخته از سوی آنان می‌شود.
به زعم این پژوهش ورود به این بازی جذاب بوده، از نظر علمی بسیار هیجان‌انگیز است؛ به‌طوریکه گاهی حتّی تداعی‌کننده رفتار‌های کودک شاد، کودک مخرب ناسازگار، والد ارشادی و والد عیب‌جوست و جالب اینکه همواره فارغ از رفتار بزرگسال است.
* ارتباط خط‌مشی علم کشور به میزان پژوهش ثبت شده
دانش و فناوری پایه‌های ارزشی جوامع جدید را می‌سازند و مدیریت دانش و فناوری، زیربنای توسعه و هدایت جامعه است به زعم این پژوهش سلطه هرگونه از رفتار‌های چهارگانه اول، بر کار مولد و پیشرفت ملی اثر تخریبی به همراه خواهد داشت. مرتبط ساختن خط‌مشی علم کشور به میزان آثار ثبت شده در پایگاه و سنجش پیشرفت پژوهش با تعداد مقاله‌های منتشر شده در مجله‌های معین، به حقیقت علم و جایگاه آن در جهان کنونی و از بین بردن منافع ملی مناسبت دارد.
در این پژوهش آمده است که این یکی از جلوه‌های مدرن استبداد بوده، نتیجه غلبه رفتار‌های چهارگانه شاد و مخرب و ارشادی و عیب‌جو است. امروزه، دانش و فناوری پایه‌های ارزشی جوامع جدید را می‌سازند و مدیریت دانش و فناوری، زیربنای توسعه و هدایت جامعه است. دانش و فناوری به مبنای اصلی عاملیت و اجرا در مناسبت‌ها اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جوامع تبدیل شده‌اند.
* معیار ارزیابی مدیران در حوزه علم کشور
این پژوهش توضیح می‌دهد که معمولا هدف دولت‌ها در حوزه علم، با ارتقا تولیدات علمی وآموزشی کشور ارزیابی می‌شود؛ در همین امتداد، مدیران عالی سیستم خط‌مشی‌گذاری دانش کشور ما، در توجیه موفقیّت سیاست علم ایران، به تعداد دانشگاه‌های جدید، تعداد دانشجویان دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد، تعداد پژوهشکده‌های تازه تأسیس، تعداد دانشیاران و استادان دانشگاه‌ها، تعداد مقاله‌های آی اس آی و مقاله‌های علمی- پژوهشی ثبتشده اشاره می‌کنند.
از دیدگاه پژوهشگران این پژوهش معیار ارزیابی مدیران در حوزه علم کشور، غالبا بر تولیدات و ستاده‌های علمی استوار است؛ برای مثال، مدیران وزارت علوم، افزایش تعداد دانشجویان در دوره‌های کارشناسی ارشد و دکتری و تعداد مقاله‌های آی اس آی استادان در مجالت معتبر علمی دنیا را به منزله شاخص‌های موفقیّت در دوره مدیریت خود ذکر می‌کنند.
در پایان یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد که میزان توفیق هر خطمشی را بر اساس پیامد‌های نهایی یا ره‌آورد‌های آن خطمشی ارزیابی کرد نه ستاده‌های اوّلیه آن. در ارتباط با خط‌مشی علم نیز باید دید که آیا افزایش تعداد مقاله‌ها، کیفیت زندگی مردم را بهبود بخشیده و گامی در راستای حلّ مسئله عمومی و افزایش منافع ملی بوده است.
این پژوهش به کوشش علی اصغر پورعزّت (استاد دانشکده مدیریت دانشگاه تهران)، علی‌اصغر سعدآبادی، مهدی پاکزاد (دکترای سیاست‌گذاری علم و فناوری دانشگاه تهران) و صدیقه دمرچی لو (کارشناس ارشد مدیریت دولتی دانشگاه تهران) انجام شده است.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/740336/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

20 غذای سنتی آذربایجان غربی ثبت ملی شد

راهکارهایی برای حرف شنوی کودکان

خیام ناجی جدید دریاچه ارومیه

چابهار شاهراه ارتباطی آسیای میانه، قفقاز و اقیانوس هند

3 پرده از رقابت‌های انتخاباتی آمریکا

پیوستن 1100 دانشجوی جدید به جمع دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زاهدان

بشری خامنه ای؛ بیوگرافی و عکس های جدید از دختر رهبر انقلاب

کسب 20مدال المپیادهای علمی توسط دانش‌آموزان آذربایجان‌شرقی

خرید 250 هزار تن سیب صنعتی از کشاورزان آذربایجان غربی

اولین بانوی داور تبریزی جام باشگاه‌های والیبال نشسته آسیا را قضاوت خواهد کرد

کشورهای توسعه یافته جنایات غزه و لبنان را نادیده می گیرند

آتش سوزی در 10 هکتار از مراتع روستای گاومیشان بوکان

ذخیره بیش از 62 میلیون متر مکعب آب پشت دریاچه سد مهاباد

735 هزار تحت پوشش بیمه سلامت در استان اردبیل

اکبر بهنام جو کیست؟ + بیوگرافی و سوابق اجرایی

250 هزار تن سیب صنعتی در آذربایجان غربی خریداری شد

ایجاد باغ موزه دفاع مقدس در خوی

کشف 800 کیلوگرم آرد خارج از شبکه توزیع در مراغه

محمد صادق معتمدیان کیست؟ + بیوگرافی و سوابق اجرایی

برخورد همزمان چهار دستگاه خودرو در ارومیه یک فوتی برجا گذاشت

سفیر ارمنستان در تهران: وجود هرگونه کریدور فرا سرزمینی غیر قابل قبول است/ هرگونه مسیر مواصلاتی باید تحت حاکمیت و صلاحیت کشور مورد نظر باشد/ ارمنستان آماده است تا ارتباط بین آذربایجان و نخجوان را طبق شرایطی که ایران فراهم کرده، اجرا کند

فعالیت 475 سردخانه نگهداری میوه در آذربایجان غربی

تو خونه از این اسباب بازی ها بسازید

"رگ‌ حیات دریاچه ارومیه" را 23 سد قطع کرده‌؛ بیراهه نروید!

چابهار؛ شاهراه ارتباطی آسیای میانه، قفقاز و اقیانوس هند

تبریز| صادرات فرهنگ ایرانی با صنایع دستی

دردسرهای سنای جمهوری‌خواه برای کامالا هریس

نگرانی نزدیکان «کامالا هریس» از پیروزی در انتخابات

تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب «پاییز آمد»

محمد صادق معتمدیان استاندار جدید پایتخت کیست؟ + بیوگرافی و سوابق اجرایی محمدصادق معتمدیان

کشف مشروبات الکلی در آستارا

این ترفند روى تمام شالاتون جواب میده

رگ‌ حیات دریاچه ارومیه را 23 سد قطع کرده‌؛ بیراهه نروید!

رونمایی از تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب «پاییز آمد»

انتشار تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب «پاییز آمد»+تصویر

پولیتیکو: در صورت پیروزی هریس، سنای جمهوری‌خواه برای او دردسر ایجاد خواهد کرد

دکوراسیون شیک خانه محمدرضا گلزار در دبی/ عکس

صحنه‌ی نادر مچاله‌شدن خودروی ملی در تصادف با نیسان آبی

فوتی‌های مصرف مشروبات الکلی همدان به 15 نفر رسید

کشف قاچاق سوخت در اردبیل

نشانداری 4300 زوج نابارور برای دریافت خدمات بیمه‌ای

خبرنگاران باید در تراز انقلاب فعالیت و روایت‌گری کنند

دو سوم کشور با کاهش دما مواجه می‌شود

حمله مجری تلویزیون به سلبریتی‌ها ؛ چرا لال شدین؟/ عکس

با ماهی بادکنکی بچه هارا سرگرم کنید

کمک مالی عجیب یک زن تبریزی به مردم لبنان و غزه/ عکس

جزئیات کشف قاچاق سوخت در اردبیل

مصرف گاز مایع در استان اردبیل​​​​ ​36 درصد کاهش یافت

مرد اهل غزه به بی بی سی می‌گوید شهید "سنوار رهبر حماس در خانه ویران شده من به شهادت رسید"

فوری/ اطلاعیه مهم صندوق بازنشستگی از صدور احکام