پیام آذری

آخرين مطالب

وضعیت دریاچه ارومیه؛ به عقب بازگشتیم/دولت سیزدهم هیچ کاری نکرد گفتگو

وضعیت دریاچه ارومیه؛ به عقب بازگشتیم/دولت سیزدهم هیچ کاری نکرد
  بزرگنمايي:

پیام آذری - بهار امسال تصاویری جذابی از دریاچه ارومیه منتشر شد، گردشگرانی که در حال قایق‌سواری در دریاچه‌ای بودند که بارها خبر از تمام شدن عمرش به گوش همه رسیده بود. رونق به دریاچه ارومیه برگشته بود و انگار همه آن تیترهای منفی درباره خشک شدن دریاچه بخار شده و رفته بود هوا. اما برای کارشناسان و اهل فن این‌ها همچنان خاطره محسوب می‌شد، از جمله برای عیسی کلانتری، رئیس اسبق سازمان حفاظت از محیط زیست و دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه در دولت دوازدهم، او همان زمان در گفت‌وگویی گفته بود: «بله دریاچه آب دارد اما حتی نمک‌های ساحلی هم زیر آب نرفته است، نکته اینجاست که حتی نسبت به 3 سال پیش در همین زمان، 2.
5 تا 3.5 میلیارد متر مکعب میزان آب موجود در دریاچه کمتر شده است وگرنه همین که دریاچه حدود دو میلیارد متر مکعب آب داشته باشد هم کفایت می‌کند برای اینکه بخواهند در آن قایق‌سواری کنند.»
به گزارش خبرآنلاین، او می‌گفت: «اگر دریاچه ارومیه بعد از پایان شهریور و ابتدای مهر ماه بیش از 2 میلیارد متر مکعب آب داشت، می‌شود گفت که کارهایی از سوی دولت انجام شده و جواب داده، اما اگر فقط یک میلیارد متر مکعب آب داشت یعنی هیچ کاری صورت نگرفته است.»
حالا در آغاز پاییز سراغ او رفته‌ایم که بدانید حال و روز دریاچه ارومیه چطور است.
گفت‌وگو با عیسی کلانتری را اینجا بخوانید:

پیام آذری

بهار امسال خصوصا در ایام نوروز خبرهای حاکی از این بود که حال دریاچه ارومیه خوب است. تصاویری از قایق‌سواری در دریاچه وایرال شده و امیدهایی شکل گرفته بود، آن زمان در گفت‌وگویی که با شما داشتم تاکید کردید حالا فصل تشخیص بهبود وضعیت دریاچه نیست،‌ در ماه‌های شهریور و مهر باید وضعیت دریاچه ارومیه را دید. الان اوضاع چطور است؟
دریاچه سه سال پیش در ابتدای سال آبی که همین ابتدای ماه مهر باشد،‌ حدود 2 الی 3 میلیارد متر مکعب آب داشت. اگر سالانه طبق برنامه حداقل 500 میلیون متر مکعب آب به آن اضافه می‌شد امروز باید حدود 3-4 میلیارد متر مکعب آب داشت. در صورتی که الان کمتر از 1.5 میلیارد متر مکعب آب دارد. البته این آمار فعلی درحالی‌ست که آب رودخانه زاب نیز به‌دریاچه اضافه شده است. یعنی نه تنها هیچ کاری نکردیم، بلکه بخشی از آب را هم بخار کردیم. این وضعیت دریاچه است. دیگر چه بگویم؟ امروز 2.3 میلیارد متر مکعب باید اضافه می‌شد که اضافه نشده، یعنی 2.5 میلیارد متر مکعب کمتر از چیزی است که باید در آن آب باشد.
الان آب رودخانه زاب به‌دریاچه سرازیر می‌شود. سئوال اینجاست که با وجود تزریق آب زاب به‌دریاچه چرا این وضعیت را داریم؟ شاید برنامه شما که طرح اضافه کردن آب زاب به دریاچه را دنبال و اجرایی می‌کردید، غلط بوده؟
برنامه که غلط نیست. برنامه را اجرا نکردند. آن را رها کردند. اعتباراتی را که سازمان برنامه و بوجه در 3 سال گذشته باید به‌دریاچه می‌داد، پرداخت نکرده، در واقع کمتر از یک دهم آنچه باید اعتبارات می‌دادند، تخصیص دادند.
چقدر باید برای دریاچه ارومیه اعتبار می‌دادند؟
حداقل در سه سال گذشته باید 1000 میلیارد تومان پول می‌دادند که فقط 200 میلیارد تومان می‌دادند. الان طبق برنامه باید احیای دریاچه تمام می‌شد و آب در آن سرازیر می‌شد. نه تنها حقابه را ندادند، بلکه اقداماتی که باید انجام می‌شد، کنار گذاشته شد. سردهنه‌سازی نشده و کشاورزی توسعه یافته، درواقع اصلا برنامه‌ها اجرا نشده است. اگر برنامه‌ها اجرا می‌شد باید دریاچه بالای 3 هزار کیلومتر مربع وسعت داشت و بیش از 4 میلیارد متر مکعب آب در آن بود. وقتی برنامه‌ها اجرا نشود، آب بخار می‌شود. سالانه حدود یک متر از سطح آب دریاچه بخار می‌شود و سه‌دهم متر هم بارش داریم یعنی 70 سانتیمتر از عمق دریاچه در سال، منفی می‌شود و باید جبران شود. وقتی جبران نشود، دریاچه خشک می‌شود. یعنی کاری نکردند.
هیچ کاری در 3 سال دولت سیزدهم نیفتاد؟
هیچ اتفاقی نیفتاد. باید 2.3 میلیارد متر مکعب آب می‌دادند که ندادند.
پس چرا دولت سیزدهم در بهار امسال تبلیغات کرد که وضع دریاچه خوب شده است؟
به‌علت بارش‌های زمستانی و فروردین، اندکی آب می‌آید. از خرداد و تابستان دریاچه شروع به‌کاهش آب می‌کند و باید دید در آخر تابستان و مهر وضعیت دریاچه چگونه است.
از تصمیمات دولت چهاردهم برای دریاچه خبر دارید؟
من هیچ خبری ندارم. از آقای عارف که مسئول اجرایی دریاچه است، سئوال کنید.
در صحبت‌های ایشان که مسئله‌ای مطرح نشده است. غیر رسمی اطلاعی از برنامه‌هایشان برای دریاچه ارومیه دارید؟
نه، از آقای عارف سئوال کنید. ایشان به‌عنوان معاون اول، مسئول احیای دریاچه است و باید از او بپرسید. البته از همان اول که مسئولیت کار احیای دریاچه را به‌ استانداری که 90 درصد آب دریاچه را تامین می‌کند، دادند یعنی دریاچه باید بخشکد.
شما بارها گفته‌اید استانداران دغدغه احیا را ندارند، مردم آذریابجان شرقی و آذربایجان غربی و افکار عمومی‌خواهان احیای دریاچه نیستند یا ترجیح می‌دهند کشاورزی‌شان توسعه پیدا کند؟
استانداران که دغدغه ندارند، ولی در آذربایجان شرقی بسیاری مخالف این وضعیت هستند. قربانی خشک شدن دریاچه در وهله اول آذربایجان شرقی است. چون جریان باد از غرب به‌شرق است و گرد و غبار نمکی از سمت ارومیه به‌سمت تبریز و مراغه و زنجان می‌آید. آذربایجان غربی، 90 درصد آب دریاچه را تامین می‌کند و جالب است که مسئول احیای دریاچه را استاندار آذربایجان غربی گذاشته اند. اگر استاندار آذربایجان شرقی مسئول احیای دریاچه می‌شد باز هم دغدغه داشت ولی استاندار آذربایجان غربی دغدغه احیای دریاچه را ندارد. برای اینکه به بهانه‌های مختلف مانند توسعه پایدار، توسعه کشاورزی و نظایر آن از زیر اجرای برنامه‌های احیای دریاچه در می‌رفت. لذا مفهوم ندارد یک کار ملی را به‌یک استاندار بدهند. آذربایجان شرقی، متضرر شدید دریاچه است. ولی آذربایجان غربی هیچ انگیزه‌ای برای احیای دریاچه ندارد. آب شیرین را که قرار است وارد دریاچه شود، می‌خواهند در استان خودشان مصرف کنند. لذا گوشت را به‌دست گربه سپرده‌اند، نگهداری کند.
پیش‌بینی شما از سرنوشت دریاچه چیست؟
با توجه به‌اینکه آقای پزشکیان نماینده مجلس از تبریز بود و به‌شدت دنبال احیای دریاچه بود، امیدوارم برنامه احیا ادامه پیدا کند. او بیشتر از همه نمایندگان دنبال احیا بود.
الان که آقای پزشکیان رئیس جمهور شده، قدرت و اختیارات بیشتری از نماینده دارد چه خواهد شد؟
حتما آقای پزشکیان توجه خواهند کرد. اولویت‌های اصلی دولت را انجام داده و با توجه به‌تسلط و شناخت پیامدهای زیان بار خشک شدن دریاچه که مربوط به‌سلامت انسان است، به‌نظر می‌رسد پس از بازگشت از سفر نیویورک، حتما مسئولیت اول خود را درباره احیا قرار می‌دهد. امیدوارم هرچه زودتر تصمیم بگیرند و اقدام کنند تا وضعیت بدتر از قبل نشود. الان به‌وضعیت 6 سال قبل برگشتیم. آقای پزشکیان کاملا به‌مسئله مسلط است. امیدوارم آقای عارف هم به‌اندازه ایشان مسلط باشد و بخواهد دریاچه را احیا کرده و منابع لازم را تخصیص دهند. آقای پورمحمدی رئیس سازمان برنامه و بودجه هم کاملا مسلط به‌وضعیت دریاچه است. همه چیز مهیا است و امیدوارم به‌زودی کار احیا شروع شود.
طبق برنامه باید دریاچه در سال 1409، 14میلیارد و 700 میلیون متر مکعب آب داشته باشد. قاعدتا در 1412 یا 1413 به‌این هدف می‌رسیم چون در این سال‌ها نه تنها کاری نشده بلکه یک میلیارد متر مکعب هم از ذخیره آب دریاچه کاسته شده است.
شما هشدارهای زیادی درباره بادهای نمکی، فشار خون مردم آذربایجان شرقی و مشکلات سلامت آنها می‌دادید. آیا الان شاهد بیماری‌های ناشی از خشکی دریاچه هستیم؟
این موضوع در سال 1394 اتفاق افتاد. بیماری‌های پوستی در شمال غرب دریاچه، فشار خون و بیماری‌های زیادی به‌وجود آمد. یک مقداری از حواشی دریاچه که نمک تثبیت شد و پوشش گیاهی با جلوگیری از چرای مفرط دام احیا شدو با کاشت گیاهان نمک دوست توسط سازمان منابع طبیعی، آسیب‌های ناشی از خشکسالی مقداری رو به‌کاهش رفت تا سال 1400 که روند کاهشی بود.
الان که رها شد، ما به‌وضعیت سال 1398 برگشته‌ایم. در سال 1398 هم ما مقداری بیماری داشتیم. در صورتی که روند به‌همین وضع ادامه یابد، ما به‌سال‌های 92 و 94 برمی‌گردیم که خدا نکند به‌آن روز برگردیم. قابل پیشگیری است ولی ما از برنامه 3-4 سال عقب افتاده‌ایم.
تحقیقاتی درباره 3 سال اخیر و صعود بیماری‌ها داریم؟
اکوسیستم دریاچه به‌سال 98و 99 برگشته است. وضعیت بیماری در سال 99 اینطور نبود چون 5 سال روی دریاچه کار شده بود. الان وضعیت ما مانند سال‌های 98 و 99 است. 4 سال را از دست داده‌ایم. اگر وضعیت رها بشود، ما 2تا3 سال دیگر به‌وضعیت سال 92 و 94 برمی‌گردیم. دولت آقای رئیسی در این 3 سال هیچ کاری برای دریاچه نکرد. آقای جهرمی‌سخنگوی دولت سیزدهم که در سال 1401 اعلام کرد ما دریاچه را احیا می‌کنیم، باید پاسخ بدهد. شما دریاچه را به‌سال 1398 برگرداندید. آنها فرصت‌سوزی و عوام‌فریبی کردند. آنها به‌متقاضیان مصرف آب بها دادند به‌جای آنکه دنبال احیا باشند.
اگر امروز ستاد احیا را دولت آقای پزشکیان تشکیل دهد و برنامه‌ها را دنبال کند ما در سال 1412 یا 1413 به‌وضعیت مطلوب می‌رسیم. تاکید می‌کنم اطلاع و تسلط دقیق بر وضعیت دریاچه را رئیس جمهور دارند و مسئولیت احیا هم با آقای عارف است.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/733845/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زندگی خصوصی، عکس های شخصی و بیوگرافی سلمان خان

مرگ تلخ پاکبان شهرداری ارومیه به‌دنبال تصادف در خیابان شیخ‌تپه

درمان 8 هزار نفر در کمپ‌های ترک اعتیاد آذربایجان غربی

ارتباط یائسگی زودهنگام با ابتلا به بیماری‌های خودایمنی

تولید بیش از 2 هزار تن پسته در آذربایجان‌شرقی

سالانه 200 میلیون مترمکعب آب در اردبیل هدر می‌رود!

مناسبت روز/ دوشنبه، 9 مهرماه

اُفت محسوس دما در برخی مناطق استان اردبیل

اینفوگرافی/ 6 نکته برای بالابردن سواد رسانه‌ای

مسمومیت الکلی 57 نفر در مازندران/ فوت 6 نفر در رشت

شهرک صنعتی سیب‌زمینی اردبیل گره‌گشای کشاورزان می شود

یادواره شهدای شهرستان بیله سوار با محوریت شهدای مقاومت

تشکیل بیش از 3 هزار پرونده قاچاق کالا در اردبیل

آگهی فراخوان موسسات حفاظتی و مراقبتی واجد شرایط جهت انجام خدمات مربوط به شناسایی، حفاظت و نگهداری از اراضی دولتی اداره کل راه و شهرسازی استان اردبیل ( نوبت اول )

گرامیداشت هفته جهانی ناشنوایان در اردبیل

«خادمان حسینی»

توزیع 50 هزار پاکت عاطفه‌ها در بین دانش‌آموزان اردبیلی

دستگیری مخلان نظم و امنیت در اردبیل

بخت سیاه انگور سردشت + فیلم

دانشگاه آزاد اسلامی واحد ماکو با طرح‌های نوآورانه به سوی ارتقاء و توسعه

شمار جانباختگان مصرف مشروبات الکلی در رشت به 6 تن رسید

گنجینه‌ای از تجربیات دفاع مقدس؛ فرمانده سپاه ماکو بر اهمیت انتقال آن تاکید کرد

تأمین اعتبار خرید دو دستگاه دیزل ژنراتور برای شهر‌های مهاباد و ماکو

ثبت طلای جهان در کلکسیون افتخارات کبدی‌کار محمودآبادی

اعطای جایزه جهانی نوروز به شهردار خوی

دریاچه ارومیه به سرنوشت آرال دچار خواهد شد

تار و تاریخ بر مزار شمس تبریزی

مسمومیت الکلی 27 نفر در رشت/ 6 نفر فوت شدند

افزایش شمار فوتی‌های مسمومیت الکلی در گیلان

اجرای عملیات خط کشی در محور‌های ارتباطی شهرستان محمودآباد

برگزاری مراسم بزرگداشت شهید نصرالله در دانشگاه ارومیه

سیاه پوشی و برگزاری مراسم ویژه شهادت سید مقاومت و یارانشان در دستور کار ویژه قرار داده شود

آغاز برداشت گردو از باغ‌های مهاباد

شباهت سرنوشت دریاچه ارومیه و دریاچه آرال

توزیع 115 بسته نوشت افزار در قالب پویش مهر علوی در شهرستان میاندوآب

‍ شناسایی و معدوم کردن 3 هزارو 500 کیلوگرم نمک غیرمجاز و غیرقابل مصرف در شهرستان بوکان

پیاده‌روی تاکتیکی دانش‌آموزان عجب‌شیر در محکومیت جنایات اسراییل

دلیل انصراف حریف هندی تراکتور از سفر به تبریز لو رفت؛ موهون باگان به ایران نیاید سه بر صفر بازنده می‌شود/ اختصاصی خبرورزشی

حریف هندی تراکتور از سفر به ایران منصرف شد؛ نامه موهون باگان به کنفدراسیون فوتبال آسیا: فقط در زمین بی طرف بازی می‌کنیم!/ اختصاصی خبرورزشی

مراسم محکومیت جنایات صهیونیسم در لبنان توسط دانش‌آموزان دبیرستان المهدی اسکو

چرا پاشنه پا ترک می خورد؟

فیلم/ کولاک برف در سونگون ورزقان در روز‌های نخست پاییز

قیمت بلیط هواپیما تهران تبریز امروز دوشنبه 9 مهر 1403

نامه حریف هندی تراکتور به AFC؛ موهان باگان از سفر به ایران منصرف شد

حریف تراکتور از سفر به ایران خودداری کرد

شوک صبحگاهی به فوتبال؛ تیم هندی حاضر نشد به ایران بیاید!

انصراف موهان باگان هند از بازی با تراکتور در تبریز

امتناع تیم هندی برای سفر به ایران/ جلسه تراکتوری ها با ناظر AFC

حریف تراکتور از سفر به ایران خودداری کرد/ گزارش اتفاقات به AFC – رسانه7 | اخبار ورزشی

امتناع تیم هندی برای سفر به ایران