پیام آذری

آخرين مطالب

خورشیدی غریب، برخاسته از دریای تبریز/شمس تبریزی کیست؟ اجتماعي

خورشیدی غریب، برخاسته از دریای تبریز/شمس تبریزی کیست؟
  بزرگنمايي:

پیام آذری - شمس الدین محمد پسر علی پسر ملک داد تبریزی، کسی است که بسیاری از ما او را به نام شمس تبریزی می‌شناسیم. هرچند «شناختن» برای مردی به غریبی او واژه عجیبی است. می‌توان گفت که در تمام طول عمر سعی اش بر این بوده تا در هیچ مرز و لباس و قالبی نگنجد. به همین دلیل برای مردم عادی مردی عجیب و آشفته و برای مخالفانش مردی تندخو، ایستاده در مرز کفر و در عین حال دارای ایمانی عمیق قلمداد می ‎ شد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
اساساً شناخت فردی نظیر او برای ما بیشتر حاصل ارتباط خاص او با مولوی (جلال الدین محمد بلخی) و تأثیر شگرفش به او است. آنچه درباره او می‌دانیم حاصل گفته‌های خود اوست که توسط شاگردان مولوی و مریدانش (در کتاب مقالات شمس) به طریقی نه چندان منظم گردآوری شده است.
پدر شمس مردی بسیار مهربان و نازکدل بوده است. چنانکه با شنیدن یک سخن اشک از چشمانش روان می شده، هرگز به پسرک -علیرغم رفتارهای غریبش مثل غذا نخوردن‌های چند روزه و سخن نگفتن‌های پیاپی- خشم نگرفته و همیشه او را با مهر و ناز پرورده و با او همیشه به لطف سخن گفته بود. شمس می‌گوید: «از عهدِ خُردگی این داعی (دعاگو) را واقعه‌ای عجب افتاده بود، کس از حال داعی واقف نی، پدر من از من واقف نی؛ می‌گفت: تو اولاً دیوانه نیستی، نمی‌دانم چه روش داری، تربیتِ ریاضت هم نیست؛ و فلان نیست… گفتم: یک سخن از من بشنو، تو با منی چنانی که خایه‌ی بط (تخم مرغابی) را زیر مرغ خانگی نهادند، پرورد و بط بچگان برون آورد؛ بط بچگان کلان‌تَرَک شدند، با مادر به لب جو آمدند، در آب درآمدند. مادرشان مرغ خانگی است، لب لبِ جو می‌رود، امکانِ در آمدن در آب نی. اکنون ای پدر! من دریا می بی نم مرکب من شده است، و وطن و حال من اینست. اگر تو از منی یا من از توأم، درآ در این دریا؛ و اگر نه، برو برِ مرغان خانگی...» این صداقت و صراحت بی رحمانه و مهر بی پایان پدر به او اجازه حفظ فردیت و خودساختگی است. پس راه خود پیش گرفت و پدر را که «نیک مردی بود، الا عاشق نبود. مرد نیکو دیگر است و عاشق دیگر.» ترک گفت و وانهاد.
سلوک و رفتار فردی شمس رازآمیز و غریب است، و البته که کسی نمی‌داند به درستی و دقت او چه عوالمی را تجربه کرده و چه شرایطی را از سر گذرانده، اما از آنچه درباره اش می‌دانیم دست کم این است که شاگردی ابوبکر سله‌باف (زنبیل باف) را کرد و پس از پیشی گرفتن از استاد شهر به شهر می‌گشت در جایی مدت طولانی اقامت نمی‌گزید و برای امرار معاش کار می‌کرد، اما در ازای تدریس مزدی دریافت نمی‌کرد و به محض شناخته شدن ناگهان راه سفر در پیش می‌گرفت و به شهر دیگری می‌رفت. این سرگشتگی سال‌ها طول می‌کشد، طی این سال‌ها و در کاروانسراها سکنی می گزید و به مدرسه و خانقاه نمی‌رفت، چرا که اهل بحث که شیوه متداول مدارس و خانقاه‌ها بود، نبود.
سرانجام در حدود 60 سالگی (سال 642 ه. ق) به قونیه رسید؛ شهری که جلال الدین محمد مولوی در آنجا ساکن بود و در چهار مدرسه بزرگ این شهر درس فقه می‌داد و از احترام بسیاری برخوردار بود. دیدار شمس الدین با جلال الدین که در آستانه چهل سالگی او بود، تمام ارکان رفتاری مولوی را تغییر داد. کیفیت این دیدار چنانچه نقل شده است با یک سوال ناگهانی آغاز شد. پیرمردی آشفته حال و ناشناس که در بازار ناگهان سر راه مولوی - که بین شاگردانش از مدرسه پنبه فروشان به خانه باز می‌گذشت- را گرفت و پرسید: «صراف عالم معنا، محمد مصطفی (ص) برتر بود یا بایزید بسطام؟» این سوال دشوار به ظاهر قرار دادن رسول اکرم صلوات الله علیه در برابر کسی که لقب سلطان العارفین را داشت، برای مولوی ضربه‌ای بود که ناگهان او را از دنیای آشنا و همیشگی مُدرس و فقیه بیرون کشید و به ورطه معنی و اندیشه فرو برد، و از آن مهم‌تر شوکت و غرور عالمانه او را فروشکست.
البته که در کیفیت و چگونگی رخ دادن این دیدار روایت‌های متفاوت آمیخته به خیال و قصه نیز مطرح می‌شود. در هر صورت شیفتگی مولوی به غریبه تندخو و تأثیر پذیرفتن و شاگردی نزد او انکار ناپذیر است. خلوت‌های طولانی و ترک شاگردان و مریدان و همنشینی و مصاحبت با شمس به همان اندازه که موجب غور جلال الدین مولوی در عالم معنا می‌شد، رفته رفته حسادت دیگران را بر می‌انگیخت. ذات مهربان و لطیف مولوی آمیخته با تندی و سختیِ ذاتی شمس شده بود و این ترکیب و همنشینی هر دو را به وجد می‌آورد. شمس الدین آیینه‌ای یافته بود که پذیرای ضمیرش باشد و سخنش را فهم کند و جلال الدین شعله‌ای افروخته که جانش را روشن کند و چشمه‌ای جوشان که روحش را سیراب می‌کرد. گرایش جلال الدین به سلوک عارفانه و دیگرگونه دیدن و تجربه متفاوت او همانقدر که جانش را به شکوفه و وجد می‌نشاند، مخالفت مریدان و شاگردان و هم درسان و اهل شریعت را به همراه داشت. در خانه او و میان فرزندانش نیز این مخالفت و حسادت قدرت گرفت، البته ازدواج دختر خوانده جلال الدین -کیمیا خاتون- با شمس نیز مزید بر علت شد و آنقدر حسادت‌ها و آزارها بالا گرفت تا نهایتاً شمس قونیه را ترک کرد. مولوی سرگشته و تنها از نبود شمس به کنج عزلت می‌نشیند و همه جا دنبال او می‌گردد، نه شعری می‌گوید و نه با کسی سخنی بر زبان می‌آورد:
که از آن دم که تو سفر کردی
از حلاوت جدا شدیم چو موم
همه شب همچو شمع می‌سوزیم
بآتشش جفت و ز انگبین محروم
در فراق جمال او ما را
جسم ویران و جان در او چون بوم
بی‌حضورت سماع نیست حلال
همچو شیطان طرب شده مرحوم
یک غزل بی تو هیچ گفته نشد
تا رسیدن آن مُشَّرَفه مفهوم
پس به ذوق سماع نامه تو
غزلی پنج شش بشد منظوم
مُشَّرَفِه، نامه یا دست‌نوشته‌ای کوتاه است از کسی که مقام بالاتر دارد به کسی که در مقامی پایین‌تر قرار گرفته است. پس از دریافت نامه شمس از شام و دمشق، پسرش را به همراه چند نفر دنبال او می‌فرستد تا بار دیگر به قونیه بازگردد، اما این حضور نیز زیاد طول نمی‌کشد و نهایتاً شمس که جلال الدین را به کمال رسیده می‌دید، از آسیب و حسادت مریدان و مخالفان دامن بر می چیند و دوباره قونیه را ترک می‌کند؛ و دیگر نه خبری و نه نامه‌ای از او به مولوی نمی‌رسد، تا خبر درگذشت او را برای جلال الدین می‌آورند.
تلخی این خبر برای مولوی ضربه سختی است، و ابتدا باور نمی‌کند و تلاش می‌کند او را پیدا کند؛ اما وقتی هیچ نشانه‌ای از او به دست نمی‌آید، مرگ شمس را می‌پذیرد. درباره مرگ شمس و محل دفن او نیز روایات و گفتارهای متناقض زیاد است، به طوری که عده‌ای مرگ او را به دست مخالفان و در چاهی در قونیه – جایی که اکنون مسجد کوچکی به نام شمس قرار دارد- می‌دانند. اما قوی‌ترین احتمال برای مزار شمس مقبره‌ای ساده در کنار مناره‌ای پوشیده از شاخ قوچ در خوی است، که در سال‌های اخیر و بعد از یافته شدن بازسازی و مرمت شده و علاقه مندان به عرفان و سلوک شمس تبریزی در آنجا گرد هم می آیند. اما شناخت شمس همانگونه که خودش می‌گوید کاری دشوار است:
«آن خطّاط، سه گونه خط نوشتی: یکی را او خواندی، لاغیر. یکی را، هم او خواندی، هم غیر. یکی، نه او خواندی، نه غیر. آن خطّ سوم منم.»
کد خبر 6232700

پیام آذری

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/733054/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رونمایی «رونی کلمن دایی» سریال نون خ از چهره تازه اش در 25 سالگی/ عکس

تغییر چهره «نیکا دختر نقی» سریال پایتخت بعد 6 سال در 20 سالگی/ تصاویر

قاتل فراری در ارومیه به دام افتاد

جشنواره فرهنگی، ادبی «نماز» در اردبیل برگزار می‌شود

جام شهدای والیبال بانوان مشگین شهر با معرفی تیم‌های برتر به کارخود پایان داد

احداث پایگاه اورژانس جاده‌ای در شهرک صنعتی اردبیل

احداث پایگاه اورژانس جاده‌ای با مشارکت خیر سلامت

بیش از 186 هزار قلم انواع داروی قاچاق در اردبیل کشف شد

هوای 4 شهر بر مدار آلودگی ثبت شد/ پاک‌ترین هوا سهم اردبیل است

فعالیت 23 پایگاه بهزیستی برای غربالگری شنوایی در اردبیل

مخلان امنیت در اردبیل به دام پلیس افتادند

ترویج فرهنگ وقف با هدف بهره‌گیری بیشتر از موقوفات

نفرات برتر مسابقات تنیس روی میز شهرستان‌های نیر و نمین معرفی شدند

اجتماع دانش آموزان اردبیلی در محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی

سقوط بالگرد در پاکستان 6 کشته برجای گذاشت

ثبت تصویر 2 قلاده سیاه گوش در شهرستان کوثر+فیلم

2 درصد آبزی‌پروری اردبیل در اختیار بانوان اردبیلی قرار دارد

اجرای مرحله یازدهم «طرح آرامش در شهر» در اردبیل/ کشف نزدیک به 133 کیلو مواد مخدر

تصاویری از گشت و گذار گونه در معرض انقراض در اردبیل | ویدئو

پیش‌بینی افزایش دما از فردا در اردبیل/ دما به 8 درجه خواهد رسید

طلا گرمی 4 میلیون تومان شد !

افزایش شدید قیمت طلا در بازار | قیمت طلا گرمی چند؟

دستگیری 2 نفر از مخلان و برهم زنندگان نظم و امنیت در اردبیل

مجلس از نهضت احیای بنا‌های تاریخی حمایت می کند

ثبت تصویر 2 قلاده سیاه‌گوش در اردبیل

ثبت بیش از 10 میلیون تردد در محورهای مواصلاتی استان اردبیل

مراسم تودیع و معارفه آتش نشانی نقده

پیام رهبر انقلاب اسلامی درباره حوادث لبنان؛ خوی درندگی سگ هارِ صهیونیست برای همه آشکار شد

برگزاری هفتمین جشنواره انگور در ارومیه

لزوم نوسازی ساختمان ایستگاه‌ها و تجهیزات عملیاتی سازمان آتش نشانی

برگزاری یادواره 1013 شهید شهرستان خوی و 725 شهید تیپ متحرک شهید عبدی نزاجا در خوی

23 استاد دانشگاه ارومیه به جمع 2 درصد دانشمندان پراستناد جهان پیوستند

ضرورت نوسازی ساختمان ایستگاه‌های سازمان آتش‌نشانی شهرداری ارومیه

رییس شورای شهر: بهبود تجهیزات آتش نشانی در ارومیه ضروری است

(ویدئو) فاطمه کشاورز هم پناهنده شد؟

23 استاد دانشگاه ارومیه در جمع 2 درصدی دانشمندان پراستناد جهان

باید اقدام عاجلی از سوی کشور‌های اسلامی صورت گیرد/نتانیاهو خوی حیوانی گرفته است

به مناسبت 7 مهر، آتش‌نشانان شهرداری ارومیه تجلیل شدند

محل فعلی دفع پسماندهای شهری سالند فاقد مجوز زیست محیطی است

یک‌هزار و 873 عملیات آتش نشانی در ارومیه انجام شده است

آسیب‌شناسی روند روبه‌رشد خشونت و درنده‌خویی

امام خمینی(ره) دستور داد به چاه‌های نفت عراق آسیبی نرسد

قتل در کشتارگاه ارومیه / انگیزه قاتل جوان چه بود؟

دستگیری قاتل فراری در ارومیه

فاطمه کشاورز هم پناهنده شد؟/فیلم

مصرف روزانه بیش از 250 هزار لیتر بنزین در مهاباد

بهره برداری از 75 هزار مترمربع آسفالت روستایی در ارومیه

دستگیری سارق فرش نفیس در تبریز

دستگیری اراذل و اوباش سابقه دار در تبریز

پیام مهم رهبر انقلاب اسلامی درباره قضایای اخیر لبنان